Tipuri de lentile
Monofocale
Lentilele monofocale au aceeași corecție (dioptrie) pe toată suprafața lentilei. Lentilele monofocale corectează cu succes miopia, hipermetropia si astigmatismul. Ce trebuie menționat este faptul că, in cazul persbiopiei, apare nevoia purtării ochelarilor atât la aproape cât și la distanță. În acest caz, lentila monofocală nu corectează decat vederea la distanță sau vederea la aproape.
Dioptria lentilelor monofocale poate fi sferică sau cilindrică. Dioptria sferică corectează miopia, hipermetropia sau presbiopia la o distanță prestabilită. Dioptria cilindrică corectează astigmatismul.
În practică, de cele mai multe ori astigmatismul este insoțit și de o miopie sau de o hipermetropie, caz in care se poate folosi o dioptrie sfero-cilindrică. Stabilirea corecției revine in sarcina specialistului optometrist sau oftalmolog.
Bifocale
Lentilele bifocale, spre deosebire de lentilele monofocale, au inglobate două dioptrii. In partea de jos a lentilei se află o pastilă care are dioptria pentru vederea la aproape iar in partea de sus dioptria pentru vederea la distanță. Față de lentilele monofocale prezintă avantajul că intr-o singură pereche de ochelari regăsim inglobate atât dioptria pentru vederea la aproape cât și dioptria pentru vederea la distanță.
Trebuie retinut că dioptria pentru vederea la aproape cât și dioptria pentru vederea la distanță se stabilesc având in vedere că pentru vederea la aproape trebuie să avem vedere clară la distanță de 30-40 cm iar pentru vederea la distanță incepând de la 3 m.
Așadar, intervalul de distanță intre 40 cm si 3 m nu este acoperit de niciuna dintre cele două corecții inglobate în lentila bifocală. Am putea spune că acesta este dezavantajul lentilelor bifocale, și anume că zona de semidistanță (ecranul calculatorului, zona din imediata apropiere a biroului) nu este acoperită, având in această zonă o vedere incețoșată.
Progresive
Lentila progresivă este o lentilă specială, multifocală, care oferă vedere clară pentru purtătorul prezbit la orice distanță.
Este o lentilă avansată din punct de vedere tehnologic și are anumite particularități:
- înglobează mai multe dioptrii
- montajul se face personalizat in cabinetele de optică medicală
- necesită o perioadă de acomodare.
Sistemul de funcționare al lentilelor progresive este următorul:
În partea inferioară a lentilei regăsim corecția pentru vederea la aproape.
Între cele două zone dioptria crește progresiv pe un culoar aproape vertical cu un pas foarte mic.
Avantajul acestui tip de lentile este că, spre deosebire de lentila bifocală, ne oferă vedere clară si la semidistanță.
Lungimea culoarului de progresie este standardizată la 2 sau 3 dimensiuni, in funcție de producător.
În ceea ce privește lățimea culoarului de progresie, acesta depinde de adiție (diferența intre dioptria la distanță și dioptria la aproape) de dioptrie și de lungimea culoarului de progresie.
Din cele enumerate mai sus este clar că lentila progresivă oferă numai avantaje pentru prezbiți.
Trebuie menționat însă că în afara zonei pentru vederea la distanță, zonei pentru vederea la aproape și a canalului de progresie, apare și o zonă cu aberații optice. Ca si consecință, vederea periferică nu va fi la fel de bună ca în cazul lentilelor monofocale.
Tocmai din acest motiv cabinetul de optică medicală trebuie să execute un montaj personalizat, în care să se țină cont de toate aceste aspecte tehnice.
În cazul lentilelor progresive mai apare un alt aspect și anume diversele surse de informare pe care le utilizăm înainte de a face această decizie. Experiențele prietenilor sunt de cele mai multe ori cele care ne conving sau nu să optăm pentru această soluție. Dacă un prieten nu s-a putut acomoda cu o pereche de lentile progresive nu inseamnă că soluția nu este bună, ci doar că montajul, regajele si suportul acordat nu au fost pe masura așteptărilor.
Degresive
Avantajul acestor lentile este că oferă vedere clară si un câmp vizual generos pentru vederea la aproape și vederea la semidistanță. Culoarul de degresie este mult mai larg, ceea ce inseamnă că, stând la birou avem vedere periferică bună si o imagine clară in jurul nostru pe o rază începând cu 1 metru până la 2.5 metri. Este o soluție bună pentru prezbiții care nu au incă nevoie de corecția pentru vedere la distanță, pentru cei care lucrează la birou (văd clar atât documentele de pe birou, ecranul calculatorului cât și persoana așezată in fața biroului)
Este o soluție personalizată care, pentru anumite zone profesionale cum ar fi proiectarea ( arhitecti, ingineri) sau serviciile medicale ( stomatologi, chirurgi) oferă o vedere clară si maxim de confort în zona uzuală de acțiune.
Tratamente pentru lentile
Durificare
Tratamentul de durificare are rolul de a imbunătății rezistența la zgâriere a lentilei.
Se aplică sub forma unui lac incolor si, de cele mai multe ori, este insoțit de tratamentul antireflex.
Antireflex
La trecerea unei raze luminoase dintr-un mediu în altul se produc doua fenomene : reflexia si refracția. La fiecare trecere a unei raze luminoase dintr-un mediu în altul ( aer-lentilă, lentilă-aer) se produc aceste două fenomene. Astfel, tratamentul antireflex reduce intensitatea razei luminoase reflectate la fiecare trecere.
Lentilele cu tratament antireflex au două beneficii majore, unul de ordin estetic și al doilea de ordin practic. Din punct de vedere estetic, lentilele cu tratament antireflex sunt mai puțin vizibile (ai transparență) decat cele netratate. Din punct de vedere practic, tratamentul antireflex aplicat pe ambele suprafețe ale lentilei imbunătățește calitatea imaginii prin eliminarea reflexiilor de pe suprafața lentilelor. Atât obiectele aflate în spatele lentilei cât și cele aflate în câmpul vizual al purtătorului se reflectă mai puțin. Acest lucru se traduce printr-o claritate mai bună a imaginii. Sunt recomandate conducătorilor auto deoarece reduc efectul de orbire al farurilor mașinilor de pe contrasens cât și celor care lucrează in medii în care lumina artificială și ecranul monitorului provoacă o stare de oboseală.
Reflexiile reduse au ca și efect benefic o oboseală redusă a ochiului la sfarșitul unei zile de lucru. Permițând luminii să treacă prin lentila într-o proporție mai mare se obține un contrast mai bun al imaginii și o claritate mai mare.
Filtru monitor
Efectele lucrului îndelungat în faţa monitorului se resimt prin dureri de cap, dureri oculare sau prin senzaţia de scădere a acuităţii vizuale. Aşa numita „lumină albastră” emisă de monitorul calculatorului şi de sursele de lumină artificială este extrem de nocivă pentru ochii dumneavoastră.
De aceea, specialiştii recomandă protejarea vederii cu ajutorul unor filtre speciale care au tocmai rolul de a filtra componenta albastră a radiaţiei luminoase, optimizând contrastul imaginii şi confortul vizual.
Filtrele speciale sunt disponibile în diferite nuanţe (protecţia este aceeaşi, culoarea se alege în funcţie de culoarea ramei – criteriul este pur estetic): verde deschis, verde degrade, maro deschis, albastru deschis.
Fotocromatic
Lentilele fotocromatice sau heliomate sunt lentilele care, expuse la radiații ultraviolete, își schimbă culoarea. Astfel, în medii exterioare, cu soare puternic, aceste lentile se închid la culoare iar în interior se deschid la culoare. Lentilele fotocromatice pot fi facute din sticlă minerală, sticlă organică sau policarbonat.
In interior lentilele fotocromatice sunt foarte puțin colorate ( 10-15%) iar la exterior supuse la radiații ultraviolete pot ajunge si până la 85% grad de închidere.
Gama de culori disponibilă pentru lentilele fotocromatice este gri sau maro.
Polarizate
Lentile care absorb radiațiile UV până la 400NM(100%), au protecție maximă împotriva zgârieturilor, materialul din care sunt concepute este unul de înaltă calitate și au ca proprietate inlăturarea reflexiilor care se formează pe orice suprafață plană, la contactul cu razele luminoase. Lentilele polarizante pe langă protecția UV de 100% reduc reflexiile orbitoare, oferind un confort vizual cât mai bun și o imbunătățire a contrastului.
Disponibile pe culorile maro deschis/inchis si gri.
Lentila polarizantă este compusă din 7 straturi protectoare :
– Primul strat reprezintă filtrul polarizat.
– Straturile 2 si 5 reprezintă protecția împotriva UV 400nm(100%).
– Straturile 3 si 6 sunt cele de stabilitate și siguranță.
– Straturile 4 si 7 reprezintă placajele rezistente la zgârieturi.