Astigmatism

Astigmatismul (grec. astigma= fără stigmă, sau fără punct de focar) este o boală oftalmologică manifestată printr-o deformare de cornee care atrage după o refracție defectuoasă a razei de lumină în globul ocular. In cazul astigmatismului razele de lumină albă care sosesc la ochi sub formă de raze paralele vor suferi un proces intens și inegal de refracție, cu cât această refracție diferențiată va fi mai mare, cu atât se consideră astigmatismul mai grav. La om ochiul cu un astigmatism de până la 0,5 dioptrii (1 dpt = f-1) este considerat normal.

Astigmatismul poate fi considerata una dintre cele mai gresit interpretate probleme de vedere. La fel ca si in cazul miopiei sau hipermetropiei, astigmatismul este o eroare de refractie, ceea ce inseamna ca nu este o problema legata de sanatatea ochiului; este o eroare in modul cum o raza luminoasa este proiectata de catre cristalin pe retina.

Simptome

Astigmatismul se manifesta prin vedere neclara sau distorsionata la toate distantele. Cele mai frecvente simptomele ale astigmatismului necorectat sunt durerile de ochi si de cap, in special dupa o perioada mai lunga de lectura sau perioade mai lungi de folosire intensiva a vederii.

Forme de astigmatism

Sunt forme regulate de astigmatism, când cele două imagini virtuale formate pe retină care pot fi situate la distanțe diferite între ele după gravitatea bolii, dar imaginile sunt întotdeauna amplasate pe o axă verticală, pe când la formele neregulate imaginile se află în poziția a unui de unghi de 90° sau așezate oblic una față de alta.

Care este cauza astigmatismului?

Astigmatismul este cauzat de o forma neregulata a corneei. In loc de o forma simetric rotunda, cornea are o forma ovoidala, fiind mai curbata pe un anumit ax.

Depistarea astigmatismului

Astigmatismul este depistat la orice examen de rutina cu aceleasi echipamente si metode folosite in cazul miopiei sau hipermetropiei. Refractometria (masurarea viciului de refactie) este o metoda rapida, cel mai des folosita in zilele noastre pentru depistarea acestui viciu de refractie.

Corectia astigmatismului

Astigmatismul, la fel ca si miopia si hipermetropia poate fi corectat prin purtarea ochelarilor de vedere, a lentilelor de contact si, in anumite cazuri, prin interventii chirurgicale. In plus fata de valoarea sferica a lentilei prescrisa pentru corectia miopiei sau hipermetropiei, astigmatismul se corecteaza printr-o valoare cilindrica, folosita pentru a compensa diferenta dioptrica intre cele doua axe principale ale ochiului.