Strabism

Ce este strabismul?

Vederea normală depinde de focalizarea sincronizată, rezultând în vederea binoculara. Când ochii nu funcţionează în tandem rezultă vederea dublă. La copiii mici cu strabism, oricum, creierul vă ignoră imaginile provenite de la un ochi, iar conexiunile nervoase dintre acel ochi şi creier nu se vor dezvoltă normal.

Aproximativ 4% dintre copii au strabism. Se pare că afectează băieţii şi fetele în mod egal. Dacă nu este tratat înainte de 5-6 ani, riscă pierderea permanenţă a acuităţii vizuale la ochiul mai slab.

Cele mai frecvenţe forme de strabism la copii sunt ochii încrucişaţi (esotropia) şi ochii divergenţi (exotropia). Esotropia este caracterizată prin orientarea mediala a unui ochi. Exotropia apare atunci când un ochi priveşte în lateral. Uneori, ochiul va privi în jos sau în sus. Deviaţiile pot fi constante sau ocazionale, în situaţiile în care copilul este obosit sau muşchii ochiului sunt slăbiţi.

Vederea precară care rezultă îi împiedică pe copii să aibă o percepţie normală a profunzimii, pe care o poate da o vedere binoculara de calitate. Ochiul afectat probabil nu va vedea bine decât dacă este folosit. Această poate fi realizată dacă ochiul este aliniat prin metode chirurgicale sau dacă este purtat un opercul care să obtureze ochiul neafectat (director), forţând ochiul afectat să focalizeze şi să vadă.

Cauze

Strabismul poate fi cauzat de un defect al mușchilor oculari sau al zonei cerebrale care controlează vederea. Poate apare la copiii care suferă de:

  • Sindromul Down;
  • Tumoare cerebrală;
  • Paralizie cerebrală;
  • Hidrocefalie;
  • Alte afecțiuni cerebrale.

Boli care pot cauza orbirea totală sau parțială mai pot cauza stabism. La adulți, strabismul este cauzat de:

  • Diabet;
  • Traumă cerebrală;
  • Infarct;
  • Tumoare cerebrală;
  • Alte afecțiuni cerebrale.

Tratament

Cheia tratării strabismului şi a ambliopiei este detectarea timpurie. Strabismul este de obicei uşor de recunoscut, dar ambliopia la un copil poate să nu fie manifestă, deoarece adesea nu îşi dau seamă că vederea este slăbită la un ochi. Testarea acuităţii vizuale ar putea fi necesară pentru descoperirea ambliopiei.

Contrar a ceea ce se crede, copiii nu se vindecă singuri de strabism sau ambliopie, aşa că tratamentul este esenţial pentru prevenirea afectării permanente a vederii ochiului afectat.

Abordări optice în cazul în care copilul dumneavoastră are strabism asociat cu hipermetropie-ochii se încrucişează numai când priveşte la obiecte apropiate – ochelarii de vedere pot fi suficienţi pentru rezolvarea problemei. Uneori, lentilele sunt bifocale sau sunt special proiectate pentru a compensa defectul ochiului.