Conjunctivită

Conjunctivita este o inflamație a membranei transparente (denumită conjunctivă) care căptușește pleoapele și acoperă ochiul până la marginea corneei. Persoana care suferă de conjunctivită are ochii roșii, senzație de nisip în ochi, mâncărimi la ochi, secreții la ochi care formează cruste noaptea, vedere tulbure și sensibilitate la lumină (fotofobie).

Cauze

Conjunctivita poate fi rezultatul unei infecții bacteriene (precum gonoreea sau chlamydia) sau virale, unei reacții alergice (în special alergeni ca praful, fardurile, polenul, lentilele de contact) sau, la nou-născuți, al unui canal lacrimal incomplet deschis.

Conjunctivita bacteriană

Cele mai frecvent implicate bacterii care produc boala sunt: stafilococul (epidermidis și auriu), streptococul și Haemophilus. Infectarea ochiului se produe prin contact direct cu secreții ce conțin germenii.

Debutul este acut, prin ochi roșu și senzație de arsură și secreții conjunctivale. La trezire, pleoapele sunt lipite, ceea ce face dificilă deschiderea lor, ca rezultat al acumulării de secreții în cursul nopții. În mod obișnuit, ambii ochi sunt afectați, dar debutul poate implica inițial doar unul din ochi, pentru că peste 1 -2 zile să fie afectat și celălalt ochi. Pleoapele pot fi edemațiate și acoperite de cruste la nivelul liniei genelor. Secreția poate fi inițial apoasă, dar în 1-2 zile devine muco-purulentă. Înroșirea conjunctivei (congestie) este intensă la nivelul fundului de sac inferior și mult mai redusă în jurul corneei.

Manifestări

  • conjunctivita virală produce o secreție apoasă,
  • conjunctivita bacteriană produce o secreție vâscoasă,
  • conjunctivita alergică produce de obicei o senzație intensă de mâncărime, lăcrimat și inflamare a conjunctivei precum și unele secreții lichide din nas.

Tratament

Chiar fără tratament, conjunctivitele simple sunt auto-limitante, vindecându-se în 10 – 14 zile, iar examenele de laborator nu sunt indicate de rutină. Înaintea inițierii tratamentului este foarte imortant să curățați marginea pleoapelor și genele pentru a îndepărta secrețiile. Picăturile cu antibiotice cu spectru larg trebuie administrate în timpul zilei, fiind prescrise de medicul oftalmolog în urma consultației, ținând sema de aspectul clinic al bolii și de examenul bacteriologic al secreției conjunctivale când acesta este necesar. Antibioticele folosite în cabinet sunt ciprofloxacin , ofloxacina, moxifloxacina, gentamicina, tobramicina, neomicina, cloramfenicol, acid fusidic.

O formă particulară de conjunctivită este conjunctivita gonococică, agentul cauzal fiind Neisseria gonorrhoeae ce produce infecția venerică a tractului genito-urinar, dar este capabil să invadeze corneea intactă, la copilul nou-născut al unei mame infectate. Aspectul ochilor este impresionant, cu pleoape umflate, indurate, roșii și secreții conjunctivale purulente foarte abundente. Dacă conjunctivita gonococică nu e tratată urgent, infecția cuprinde corneea, cu ulcerație centrală care duce rapid la perforație și endoftalmită. Tratamentul trebuie efectuat în spital, recoltarea secreției și examinarea bacteriologică urgentă și îndepărtarea secreției frecventă. Tratamentul cu antibiotice trebuie efectuat intravenos și local – picături cu Gentamicin sau Bacitracină, inițial din oră în oră.